Vattenfallin Carpe Futurum -biovoimalaitos näkyy Uppsalan kaupunkisiluetissa jo kaukaa – vaikuttava laitos on ennätyssuuri lasilankkukohde

27.08.2021

Kohde: Carpe Futurum, Uppsala, Ruotsi
Tuote:
Reglit SP 26 OW kirkas / Reglit SP 26 OW taustamaalattu, oranssi
Arkkitehdit:
Liljewall Arkitekter

Ruotsin Uppsalaan valmistunut uusi biovoimalaitos käyttää uusiutuvia polttoaineita ja tarjoaa ekologista kaukolämpöä alueen noin 150 000 asukkaalle – tavoitteena saavuttaa Vattenfallin hiilineutraali toiminta vuoteen 2025 mennessä.

Me Vitrealla vastasimme kohteen turbiinirakennuksen ja kuljetinsillan Reglit-lasituksen suunnittelusta ja asennuksesta. Lasitus toteutettiin yhdistämällä värittömiä ja osittain keraamisesti taustamaalattuja Reglit SP 26 OW -profiililaseja näyttäväksi, noin 4800 neliömetrin kokoiseksi lasijulkisivuksi. Tämä tekee laitoksesta yhden maailman suurimmista lasilankuilla toteutetuista kohteista!

Vaikuttava lasijulkisivu kertoo symbolista tarinaa

© Mattias Hamrén

Rakennuksen suunnitellut Liljewall Arkitekter -arkkitehtitoimisto halusi uuden voimalaitoksen olevan tasapainoinen osa ympäristöään, sekä ilmaisevan tyylillään urbaaniutta teollisuuden sijasta. Reglit-profiililaseista eli lasilankuista koostuva julkisivu on muotoilultaan pehmeä ja sen graafinen kuvio tarkkaan rakennettu viestimään projektin tavoitteista. Kohteen arkkitehtuurilla pyrittiin luomaan tasapainoinen kokonaisuus muiden Uppsalan maamerkkien – linnan, tuomiokirkon sekä vesitornin kanssa.

Läpinäkyvistä ja oransseiksi taustamaalatuista lasilankuista muodostuva, korkeammalle noustessaan kaventuva kuvio symboloi veden haihtumisprosessia, joka on sähköntuotannon perusta. Kun vesihöyry jäähtyy, siirtyy ylimääräinen lämpö kaukolämpöverkon kautta koteihin ja yrityksiin.

Lasilankut ovat kestävä ja pitkäikäinen julkisivumateriaali, mikä sopii ympäristötietoisen Carpe Futurum -projektin arvomaailmaan erinomaisesti.

Teknisesti korkealaatuiset ja kestävät lasilankut vastaavat modernin rakentamisen tarpeisiin

© Mattias Hamrén

Kohteen lasilankut ovat rautaoksidivapaita, värittömiä Reglit SP 26 OW -profiililaseja. Ne mahdollistavat luonnollisen puhtaan väritoiston myös taustamaalatuille lasiosille. Oransseiksi taustamaalattujen lasien painatuksessa on hyödynnetty Pilkington Bauglasindustrien GmbH:n kehittämää keraamista painatusmenetelmää, joka mahdollistaa täysin tasaisen ja raidattoman, erinomaisesti säätä ja aikaa kestävän painatusjäljen.

Lasilankkujemme laaja valikoima laadukkaita pinta- ja värivaihtoja takaa suunnittelun vapauden ja uniikit lasikokonaisuudet – Uppsalan biovoimalaitos on erinomainen esimerkki siitä, miten luovia lasiratkaisuja lasilankuilla voidaan luoda. Reglit-järjestelmä perustuu itsensä kantaviin U:n muotoisiin lasielementteihin, joilla voidaan toteuttaa suuretkin lasipinnat. Lasitus asennetaan pysty- tai vaakasuuntaan ilman erillisiä profiileja lasien välissä, mikä takaa esteettömän ja varjottoman valonläpäisyn.

Tutustu Reglit-profiililasien mahdollisuuksiin