Erikoislaseilla viihtyisiä ja ekologisia työympäristöjä – kun ihmiset voivat paremmin, myös työnteko tehostuu
27.04.2020Nykypäivän rakentamisen tulee tukea työssä viihtymistä ja ekologisuutta. Toiminnalliset erikoislasit edustavat älykästä rakennusteknologiaa, jolla tuot rakennuksesi nykyaikaan.
Erikoislaseilla on monta tärkeää tehtävää. Ne tukevat älykkäästi työntekoa, edistävät tilassa viihtymistä, tekevät rakennuksista ekologisempia ja varmistavat rakennuksen suosituksien mukaisen tason.
Sopivasti valoa ja lämpöä – melunhallintaa unohtamatta
Liiallinen luonnonvalo, häikäisy, epätasainen valo, vetoisuus ja epämukava lämpötila vaikuttavat merkittävästi työtilassa viihtymiseen. Työntekijöiden hyvinvointi näkyy suoraan työtehossa. Erikoislaseilla voidaan edistää kaikkien tilassa oleskelevien, kuten työntekijöiden, asiakkaiden tai potilaiden, viihtymistä.
“SageGlass on elektrokromaattinen, eli sähköisesti ohjattava lasi, jolla voidaan säätää lasin tummuutta ja valon määrää olosuhteen mukaan. Suuntaselektiiviset lasit – Okatech, Okasolar, Okawood – puolestaan optimoivat valonmäärää”, Vitrean tuotepäällikkö Kari Miettinen kertoo.
Toimivissa työtiloissa tulee myös olla mahdollisuus erottaa meluisa alue hiljaisuutta vaativista työskentelytiloista. Äänieristyksen parantamiseksi on kehitetty erikoiskalvolla varustettuja, laminoituja turvalaseja.
Toiminnallisissa laseissa etuna onkin niiden monipuoliset käyttömahdollisuudet.
“Esimerkiksi Priva-Lite-lasin ominaisuuksia voidaan muokata niin, että sama lasi tuo avaruutta tilaan, mutta tarvittaessa luo näkösuojan”, Miettinen sanoo.
Energiankulutus hallintaan
Erikoislaseilla voidaan myös edistää rakennuksen ja työympäristön ekologisuutta. Hyvät lämmöneristysarvot ja luonnonvalon määrän optimointi vähentävät lämmityskustannuksia.
Lämpösäteilyä hillitsemällä voidaan vähentää huomattavasti myös tilojen jäähdytyksen tarvetta.
– Valoa hajottavat ja suuntaselektiiviset lasit vähentävät keinovalaistuksen tarvetta tuomalla luonnon valoa syvemmälle huonetilaan. Niiden avulla voidaan myös ehkäistä kuumuutta ja häikäisyä, Kari Miettinen toteaa.
EU-standardi EN17037 määrittää vähimmäisohjeet päivänvalon hyödyntämiseksi rakentamisessa. Standardissa korostetaan energiatehokkuuden lisäksi rakennusten toimivuutta ja soveltuvuutta käyttäjilleen.
Nämä asiat vastuullinen rakentaja ottaa huomioon lasiratkaisuissa.
Kuvat: The Tombola project (Sunderland, UK) ©Saint-Gobain SageGlass / James Newton