Monta tapaa lisätä visuaalisuutta palolaseihin – lue, miten värit ja kuviot voivat olla myös turvallisuuselementti

14.09.2021

Kirkas, värillinen tai kuvioitu, modernit palonsuojalasit taipuvat moneen. Lasitus voidaan haluta kuvioida esteettisistä syistä tai lasipintaa voidaan käyttää mainoksena. Usein visuaalisuutta tulee lisätä myös turvallisuuden takia, esimerkiksi törmäysvaaraa estämään. Kaikki nämä tavoitteet voidaan toteuttaa toimittamillamme palonsuojalaseilla testatusti ja turvallisesti – unohtamatta ulkonäöllisiä vaatimuksia.

Eri tekniikoilla erilaisia lopputuloksia

Palonsuojalasimme voidaan kuvioida tai lasiin luoda väriefektejä neljällä eri tavalla, joista jokainen on omaan käyttötarkoitukseensa se sopivin.

Kun tarkoitus on merkitä palonsuojalasit rakennusvalvonnan ohjeistuksen mukaan sellaisiksi, ettei niistä muodostu törmäysvaaraa ihmisille, on sopivin ja edullisin tekniikka usein lasin pintaan liimattava erillinen näkösuojakalvo. Tämä on mahdollista kaikkiin Vitrean toimittamiin palolaseihin luokitustodistusten mukaisesti.

Esimerkiksi Pasilan Triplan parkkihallin (alla) palo-ovien merkinnät on toteutettu kalvotekniikalla.

Jos kaikissa laseissa toistuu sama yksivärinen graafinen kuvio, voidaan palolaseihin tehdä myös kulutusta kestävä keraaminen painatus silkkipainotekniikalla. Tämä on usein toimivin ratkaisu suurilla yhtenäisillä lasipinnoilla.

Esimerkiksi Viihdekeskus Flamingon lattia Vantaalla (alla) on kuvioitu askelten kulutusta kestävällä silkkipainotekniikalla.

Kun palonsuojalaseihin suunnitellaan kokonaisvaltaisempaa kuviointia, kuten esimerkiksi esittävää taidetta tai mainoksia, suosittelemme kuvion digitaalista painatusta. Silkkipainon tavoin kuvio painetaan laseihin keraamisella värillä, jonka jälkeen lasitus karkaistaan. Tämä tekniikka takaa näyttävän ja kestävän lopputuloksen.

Esimerkiksi Rostockin yliopiston historia-aiheinen taideteos (alla) on painettu palonsuojalaseihin digitaalisesti.

© Vetrotech Saint-Gobain, Photographer: Olaf Rohl

Mikäli palonsuojalaseista halutaan kokonaan värillinen, saadaan laadukas ja yhtenäinen väripinta toteutettua käyttämällä värillistä laminoitua lasia palolasin osana. Käytössäsi on lähes rajaton värimaailma yhdistelemällä erilaisia Vancevan värikalvoja.

Esimerkiksi tässä sveitsiläisessä kampusrakennuksessa opiskelijaelämän aktiivista tunnelmaa heijastavat myös värikkäät, turvaa tuovat palonsuojalasiseinät.

© Vetrotech Saint-Gobain, Photographer: Olaf Rohl

Asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan parhaan lasiratkaisun

Ota yhteyttä jo tänään!